Clark Residence
       
     
Program and background
       
     
 They desired a light and airy dwelling with a viewing deck, a yard for barbeques and a chance for their grandchildren to saunter in and out of the lot with their surfboards.
       
     
Design Strategy
       
     
 The flying roofs, modular panel facades and the open-to- sky staircase, in the courtyard, all take their cue from the beach shack aesthetic. The composite dwelling utilized joining the two adjacent structures through stairwells and corridors inside.
       
     
Clark Residence
       
     
Clark Residence

Location: Manhattan Beach, CA

Data: 1000 sq ft Residential Addition

Date: September, 2006

Program and background
       
     
Program and background

The program, given to us by an elderly couple, involved a remodel of an existing single storey dwelling (800 sqf) and an addition (1000 sqf). The clients had desired for their house to keep the idea of a Californian Beach Shack alive in a neighborhood populated with new McMansions built to maximize square footages. 

 They desired a light and airy dwelling with a viewing deck, a yard for barbeques and a chance for their grandchildren to saunter in and out of the lot with their surfboards.
       
     

They desired a light and airy dwelling with a viewing deck, a yard for barbeques and a chance for their grandchildren to saunter in and out of the lot with their surfboards.

Design Strategy
       
     
Design Strategy

A bold floating structure was proposed to float over the existing L-shaped structure. Resting on its own moment frame, the addition would house a master suite and observation deck, a children’s playhouse and guest area. 

 The flying roofs, modular panel facades and the open-to- sky staircase, in the courtyard, all take their cue from the beach shack aesthetic. The composite dwelling utilized joining the two adjacent structures through stairwells and corridors inside.
       
     

The flying roofs, modular panel facades and the open-to- sky staircase, in the courtyard, all take their cue from the beach shack aesthetic. The composite dwelling utilized joining the two adjacent structures through stairwells and corridors inside.