Gilbert Residence
       
     
Program and background
       
     
  Situated in a sprawling lot, the existing structure was compartmentalized excessively with little natural light inside. The client also intended to be the sole occupant of this dwelling and required fluidity and openness.
       
     
Design Strategy
       
     
  ‘CeilingScape’ was treated therefore, as if it were ground scape, taking cues from cathedrals. A ceiling datum was proposed to thread atomized spaces into three parallel bays. 
       
     
  These bays were rationalized in order of privacy. Each bay was connected to a corresponding outer space to allow usage in varying situations. This programmatic strategy allowed a more optimal connectivity with previously disjointed indoor and outdoor spaces.
       
     
07.jpg
       
     
08.jpg
       
     
Gilbert Residence
       
     
Gilbert Residence

Location: Westwood, CA

Data: 2500 sq ft

Date: November, 2007

Program and background
       
     
Program and background

The client required us to extensively redesign her recent acquisition of a 2500 sq ft residence in Westwood. 

  Situated in a sprawling lot, the existing structure was compartmentalized excessively with little natural light inside. The client also intended to be the sole occupant of this dwelling and required fluidity and openness.
       
     

Situated in a sprawling lot, the existing structure was compartmentalized excessively with little natural light inside. The client also intended to be the sole occupant of this dwelling and required fluidity and openness.

Design Strategy
       
     
Design Strategy

The concept proposed to exploit the grand pitched roof structure concealed within the dreary drop ceilings that existed. 

  ‘CeilingScape’ was treated therefore, as if it were ground scape, taking cues from cathedrals. A ceiling datum was proposed to thread atomized spaces into three parallel bays. 
       
     

‘CeilingScape’ was treated therefore, as if it were ground scape, taking cues from cathedrals. A ceiling datum was proposed to thread atomized spaces into three parallel bays. 

  These bays were rationalized in order of privacy. Each bay was connected to a corresponding outer space to allow usage in varying situations. This programmatic strategy allowed a more optimal connectivity with previously disjointed indoor and outdoor spaces.
       
     

These bays were rationalized in order of privacy. Each bay was connected to a corresponding outer space to allow usage in varying situations. This programmatic strategy allowed a more optimal connectivity with previously disjointed indoor and outdoor spaces.

07.jpg
       
     
08.jpg